Chaar-Lee blog

"Amerikai főnök" Budapesten

2019. március 12. - Csaba Szirják

 budapest-panda-boss.jpg

Januárban 10 napot voltam Salt Lake Cityben, én mentem Amerikába, most Chris, a főnököm jött Budapestre. Emlékezetessé szerettem volna tenni neki én is az utazást, ezért a hatékony munkavégzést vegyítettük egy kicsit helyi érdekességek meglátogatásával. Kezdjünk is bele, mert esemény az volt bőven.

A hétfőkön már meg se lepődök, hogy mikor mennyi új kolléga kezd. Chris érkezésével 2 új fejlesztő és 1 QA srác érkezett, míg a következő hétfőn 9 új kolléga csatlakozik hozzánk. Úgy terveztem, hogy ha már Chris itt van, akkor sokkal autentikusabb, ha a ő is részt vesz az on-boardingban és a Bridge VP-jétől hallhatjuk a termék és tech visiont egyaránt. Sokunkat érdekel, hogy mik lesznek az első projektek amik ide kerülnek. Ezen a jó kis pizzázással egybekötött beszélgetésen sok kérdésre kaptunk választ. Ebéd utánra pedig 1on1-ok voltak tervezve, mind velem, mind pedig Chrisszel. Jó az, ha mindenkinek van egy kis személyes élménye az “amerikai főnökkel”. Ezeken a 1on1 megbeszéléseken egyébként mindig a kollégák hozzák a témákat és arról beszélünk, amikről ők szeretnének. Én volt amikor magamról kellett meséljek, de volt amikor mindenféle geek megoldásról ötleteltünk, hogy hogyan lehetne az irodát még menőbbé tenni. A sok megbeszélés el is vitte a délutánt, én pedig első este még meg akartam kímélni Christ, tudjon egy kicsit pihenni, múljon el a jetlag, a következő napok úgyis hosszúak lesznek.

A keddet a stratégia alkotásra tartottuk fent. Így szinte az egész napot együtt töltöttük és azt beszéltük át, hogy milyen céljai vannak a budapesti irodának, hogyan fogjuk ezeket elérni. Hogyan fogunk felvenni közel 100 embert, akik igazán tehetségesek és motiváltak a munkájuk végzésében. Milyen konferenciákon és milyen szintű szponzorként legyünk ott? Hogyan tudnánk jelentős szerepet vállalni a magyar informatikai életben? Hogyan tudnánk minél többet tenni a magyar oktatásért? Milyen technológiai stackkel lenne érdemes itthon dolgozni? Milyen ütemben tudjuk az újabb és újabb csapatokat felállítani, kik lehetnek jó Team Leadek? Belemelegedtünk rendesen és tök jó volt látni, hogy mennyi mindenben hasonlóan gondolkodunk. Chris megjegyezte ismét, hogy alig várja, hogy minél több mindenben függetlenül tudjunk dönteni, és álljon saját lábra a Budapesti iroda. Délután toltunk még 1-1 interjút egy mobil fejlesztő jelölttel, illetve Chrisnek volt még 1 további interjúja is.

Késő délután egy várva várt program jött, be akartam vonni kicsit Christ az itthoni szakmai életbe. Most már több mint 5 éve járunk össze többen, fejlesztési csapatoknál lévő vezetők, hogy egy kerekasztal mellett havonta megvitassuk egy-egy témát. Csapatunk neve qBox (question Box), és a mostani alkalomra hatan jöttünk össze, hogy a cégenként eltérő metrikákat beszéljük át. Chris is csatlakozott a beszélgetéshez, amit Wang Mesternél, az egyik törzshelyünkön töltöttünk. 4 órát beszélgettünk, és mondhatom, hogy megint mindenki feltöltődve ment haza, olyan volt, mintha 4-5 meetupot látogattunk volna meg. Chris mondta is, hogy ez zseniális volt, és ilyet neki is kell szervezni Salt Lake Cityben. Valami újat tudtunk mi is mutatni :)

A szerdai napra a HVG állásbörze volt tervezve. Sok ezer látogató, jó sok kiállító. Megmutattuk mi is magunkat, mert egy ilyen eseményen azért ott kell lenni. Minket Chrissel annyira nem lehetett megtalálni a pult mögött, mert előre leszervezett találkozók voltak. Beszélgettünk arról, hogy lehet még több nagyon jó jelöltet elérni, hogyan fogjuk beindítani a gyakornoki programunkat, vagy éppen hogyan tudnánk a Digitális Jólét Program keretein belül a Digitális Témahéten részt venni. Rengeteg ötlet, jobbnál jobb emberekkel találkozás. Én a gyakornoki programot nagyon várom, mert tök érdekes mini projekteket fogunk tudni megvalósítani a kétszeres magyar bajnok webfejlesztővel, mert hát alább nem adjuk, kivel mással kezdenénk a gyakornoki programot? Beszélgettünk még 4 nagyon tehetséges kutató-fejlesztővel, akik leginkább együtt szeretnének hozzánk csatlakozni.

A nap végén egy kis lazítós program volt tervezve. Látogassuk meg a Zeneakadémiát, egy fuvola, cselló, zongora klasszikus koncertet. Chris zongorázik, nagy klasszikus zene kedvelő, így a műsor külön érdekesnek ígérkezett. A művészek igazi magyar sztárok, különleges eredményekkel, akiket lehet most láttunk utoljára együtt zenélni. A zongorista 84 éves, a fuvolista pedig Kínában kapott tanári állást a világ egyik legjobb iskolájában. A fuvolista egyébként feleségem volt tanára, így koncert után tudtunk vele találkozni személyesen is, Chris pedig kapott egy dedikálást a programfüzetbe. A koncerten amúgy összefutottunk egy volt kolléganővel, Nórával, még a Dolphios időkből, aki mondta, hogy nagyon jó előadást választottunk.

Csütörtökkel tudtuk még tetőzni az eddigieket. Én ezt a napot élveztem a legjobban, de délután 4-kor már majdnem lefordultam a székről, pedig 4 kávét ittam. Bejártuk az egész belvárost, egyik kávézóból/irodából a másikba, és találkoztunk a különböző konferenciák szervezőivel. Craft, Stretch, JSConf, Kotliners, Startup Safary. Esélyes, hogy ott leszünk mindenhol. Megnéztünk pár menő magyar irodát: Prezi, Loffice. Tárgyaltunk kisebb, de szakmaiságban nagyon erős fejlesztő csapatokkal, hogyan tudnánk együttműködni,  továbbá beszélgettünk még meetupokról is. Találkoztunk egy kulcspozíciós jelölttel, aki 13 év után hagyta ott munkahelyét, pedig több mint 100 ember tartozott alá, és tőlünk még ajánlatot se kapott. Természetesen jól sikerült a beszélgetés, és Chris kérte, hogy ha lehet, folytassuk még. Ezek után még visszamentünk az irodába, mert Chrisre várt még 1 interjú. Kicsit összegeztük a napot/hetet és este 7:00-re kimentünk a Szilvakék Paradicsomba egy céges vacsorára, mert itt volt Attila főnöke is, aki szintén VP.


Péntekre a levezetés maradt. Chris eljött hozzánk a XIX. kerületbe reggel 8:00-ra, hogy egy kicsit megmutassam neki Wekerlét. Imádja az építészetet, szeret sétálni, és még az időjárás is nekünk kedvezett. Igazi “randi idő” volt, így asszony féltékenykedett is kicsit, hogy most nem vele megyek a kedvenc kávézónkba kávézni. Nagyon jól sikerült ez a reggeli beszélgetés, egész jól lekerekítettük a hetet, összeraktuk, hogy mit kell majd Amerikában ebből prezentálni. Chrisnek szerintem nagyon tetszett a Másik bolt kínálata is, készítettek neki spéci reggelit. Jó volt a parkban is sétálni, hallgatni a madarak csicsergését. Nőnap alkalmából pedig egy kis ajándékkal is készültünk a lányoknak, kézműves csokit vettünk nekik. Az irodában sok-sok fél órás 1on1 megbeszélés várt ránk, de ezek már nem okoztak gondot a nehéz hét után. 18:00-tól pedig indult a buli. Pizza, sör és társasjáték. Több mint a cég fele bent maradt, 3 asztalon játszottunk egyszerre, és ment a Nintendózás is mindenféle retro játékkal. Erről már nincs is mit írni, a képek magukért beszélnek :)

boardgame-20190308-5.JPG

boardgame-20190308-7.JPG

boardgame-20190308-6.JPG

boardgame-20190308-3.JPG

boardgame-20190308-1.JPG

boardgame-20190308-4.JPG

boardgame-20190308-2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://chaarlee.blog.hu/api/trackback/id/tr6714684454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.